LABSON i CTTC: solucions UPC d’enginyeria per al sectors industrial, energètic i aeroespacial

El dia 17 de febrer, a les 11 hores, tindrà lloc a l’Edifici Gaia de la UPC (Rambla Sant Nebridi, Terrassa) en el marc dels dimecres de GAIA, la presentació LABSON i CTTC: solucions UPC d’enginyeria per al sectors industrial, energètic i aeroespacial.

Presentaran els projectes Esteve Codina i Munir Khamashta, director i sotsdirector del grup LABSON i Asensi Oliva, director del CTTC.
L’entrada és lliure però es prega confirmació d’assistència escrivint a l’e-mail recerca.terrassa@ct.upc.edu.

El Laboratori de Sistemes Oleohidràulics i Neumàtics (LABSON), i el Centre Tecnològic de Transferència de la Calor (CTTC) són dos grups de recerca de la UPC al Campus de Terrassa amb un volum i una excel·lència a la seva activitat innovadora que els ha posicionat com dos dels més importants a tota la Politècnica.

LABSON desenvolupa projectes relacionats amb sistemes fluidomecànics, olehidràulics i neumàtics; el CTTC aprofita totes les possibilitat que ofereix la simulació numèrica i la validació experimental en transferència de calor i dinàmica de fluids.

Energies renovables, automoció, medi ambient, climatització, aeroespacial, aerodinàmica, agrícola, transport, maquinària, arquitectura bioclimàtica, refrigeració, grans infraestructures…Aquests són alguns dels sectors industrials en els que els grups LABSON i CTTC del Campus de la UPC a Terrassa han aportat solucions innovadores, i que són el resultat de la seva activitat de recerca.

LABSON aplica la seva expertesa tecnològica en sistemes fluidomecànics, olehidràulics i neumàtics a la automatització de maquinàries industrials i processos industrials. Han col·laborat en multitud de projectes amb empreses de maquinària agrícola, d’elevació i transport, d’equips per a energies renovables, per al sector de l’automoció, de l’aeronàutica, mediambiental i d’infraestructures i grans obres. Esteve Codina i Munir a Khamashta, director i sotsdirector de LABSON, explicaran al Dimecres de Gaia, per exemple, projectes per protegir ciutats d’inundacions; projectes per controlar el moviment d’edificis singulars, o màquines vibradores d’olives, així com un resum dels nous projectes previstos a curt termini.

El CTTC exprimeix fins a les darreres possibilitats la simulació numèrica i la validació experimental en transferència de calor i dinàmica de fluids. El CTTC participa en projectes d’energia solar, tèrmica i eòlica; en projectes de refrigeració climatització; també en arquitectura bioclimàtica i amb la indústria aerodinàmica i aeroespacial. El seu director, Asensi Oliva, posarà exemples d’alguns dels projectes que el CTTC ha dut a terme o que actualment estan en curs, com ara un projecte amb l’empresa Abengoa Solar per a la construcció de receptors solars de vapor en plantes de torre; la participació al projecte ISP-1 de propulsió espacial amb les empreses Astrium, Avio, Snecma…; el projecte Winlinder, amb l’empesa Ecotecnia, de dissipació de calor en la gòndola i a la torre dels aerogeneradors.