Impuls a les noves comunitats RIS3CAT

La Generalitat de Catalunya posa en marxa una iniciativa per estructurar i dinamitzar les comunitats RIS3CAT. Aquestes comunitats són agrupacions voluntàries d’empreses i agents científics i tecnològics que impulsen plans d’R+D+I de transformació econòmica en àmbits sectorials líders.

L’estratègia per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT (2014-2020), emmarcada en les directrius de l’estratègia Europa 2020, vol transformar el teixit empresarial a Catalunya des d’ara fins al 2020 amb col·laboracions entre empreses i agents del sistema de recerca. Així, una de les estratègies per assolir-ho és la constitució de les comunitats RIS3CAT.

En aquesta línia, ACCIÓ ha atorgat de forma competitiva ajuts a les entitats coordinadores per estructurar i dinamitzar les potencials comunitats RIS3CAT. Està previst que es creïn d’acord amb els set àmbits sectorials líders en què Catalunya té avantatges competitius: alimentació; química, energia i recursos; sistemes industrials; indústries relacionades amb la mobilitat sostenible; indústries basades en el disseny; indústries de la salut, i indústries culturals i basades en l’experiència.

Les comunitats RIS3CAT estaran formades per un mínim de vuit membres, dels quals quatre o més han de ser empreses. La resta podran ser centres tecnològics, de recerca, universitats o hospitals. Es preveu que, a final d’any, les comunitats constituïdes siguin quinze.

Les comunitats hauran de ser acreditades per la Generalitat de Catalunya en un procés competitiu de valoració dels seus projectes d’innovació que es desenvoluparà durant els anys 2015 i 2016. Les comunitats que aconsegueixin acreditar-se optaran a un ajut europeu mitjançant el Programa operatiu FEDER Catalunya (2014-2020).

Es finançaran projectes de tres anys de durada amb l’objectiu de desenvolupar nous productes i serveis d’acord amb els reptes plantejats per l’estratègia RIS3CAT. La Generalitat de Catalunya destinarà 72 milions del Fons FEDER a aquesta iniciativa, un fons que servirà per mobilitzar, en conjunt, més del doble d’aquesta quantitat amb aportacions d’empreses privades i d’altres fonts.

Les entitats coordinadores actualment són:

FUNDACIÓ BARCELONA MEDIA

Innovació en el desenvolupament de nous formats de producte cultural

IDIADA AUTOMOTIVE TECHNOLOGY, SA

Dinamització i estructuració de la comunitat RIS3CAT Mobilitat sostenible

FUNDACIÓ CTM CENTRE TECNOLÒGIC

Dinamització i estructuració de la potencial comunitat RIS3CAT Aigua

BIOCAT, LA FUNDACIÓ BIOREGIÓ DE CATALUNYA

Proposta de comunitat RIS3CAT d’innovació en salut

INSTITUT DE RECERCA I TECNOLOGIA AGROALIMENTÀRIES

Dinamització i estructuració d’una comunitat RIS3CAT en l’àmbit de l’alimentació

FUNDACIÓ INSTITUT DE RECERCA EN ENERGIA DE CATALUNYA (IREC)

Potencial comunitat RIS3CAT Energia

FUNDACIÓ PRIVADA ASCAMM

Comunitat RIS3CAT de fabricació avançada dins l’àmbit de sistemes industrials

UNIVERSITAT DE BARCELONA

Comunitat RIS3CAT de gastronomia

UNIVERSITAT DE LLEIDA

Comunitat de tecnologia de la producció agroalimentària

ASSOCIACIÓ CATALANA CLÚSTER DE LA INDÚSTRIA DE L’ESPORT

Comunitat RIS3CAT en esport i activitat física