S’instal•la a la costa d’Holanda una boia innovadora dissenyada a la UPC per mesurar el vent en parcs eòlics marins

El Laboratori d’Enginyeria Marítima (LIM) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha dissenyat una innovadora boia autònoma multiparamètrica, per mesurar el vent i l’onatge, que ajudarà a decidir el millor lloc per ubicar un parc elòlic al mar.

upc1

 

El LIM de la UPC, amb el suport de l’empresa alemanya d’energia RWE Innogy, i en col·laboració amb l’operador Eneco Luchterduinen parc eòlic marí, ha instal·lat amb èxit la primera unitat de la boia a la costa d’Holanda. Les dades obtingudes amb la boia EOLOS FLS200, comercialitzada per Eolos Floating Solutions, serviran per determinar el millor emplaçament per a un futur parc eòlic marí als Països Baixos o a qualsevol altre emplaçament.

La boia EOLOS FLS200 s’ha instal·lat el març al sud del mar del Nord, en una zona propera al màstil meteorològic IJmuiden, sobre un fons d’uns 27 metres i a una distància d’uns 90 km de la costa d’Holanda. La plataforma flotant mesura perfils verticals de vent que arriben fins a altures superiors als 200 metres sobre el nivell del mar. També mesura les onades, els corrents i d’altres paràmetres com ara la temperatura de l’aire, la pressió atmosfèrica, la humitat relativa, la precipitació i la temperatura de l’aigua.

Les dades que obté permetran realitzar tant els estudis previs necessaris per determinar el millor emplaçament per a un parc eòlic marí als Països Baixos, o a qualsevol altre emplaçament, així com el correcte dimensionament dels molins i de la seva instal·lació. Així mateix, serviran com a eina per a la gestió del parc, un cop aquest estigui operatiu. El coneixement de les condicions meteorològiques exactes de l’emplaçament on es pretén ubicar un parc eòlic marí redueix el risc financer de l’operació.

La boia està equipada amb un programari informàtic que controla l’adquisició de dades, la seva tramesa per satèl·lit i el diagnosis de tots els seus dispositius i sistemes d’energia.

Sistema revolucionari

Es tracta d’un concepte i un disseny revolucionaris en el camp de les plataformes d’observació marines d’aquest tipus, que evita la instal·lació de torres meteorològiques ancorades al fons del mar, o flotants, d’un cost fins a deu vegades més gran que la solució desenvolupada. Tot i ser de dimensions reduïdes, està configurada amb quatre flotadors i un conjunt de portes mòbils, per facilitar-ne l’accés a l’interior i permetre la col·locació d’equips i sistemes energètics, cosa que fins ara només era assolible amb boies de dimensions i pesos majors.

Està concebuda amb la idea de maximitzar la seva modularitat per facilitar-ne el transport i el manteniment, així com per fer-la el més adaptable possible a tot tipus de requeriments pel que fa a les capacitats de mesura. Així mateix, incorpora un sistema innovador de funcionament i de gestió de l’equipament lidar de l’interior (Light Detection And Ranging), la qual cosa millora les prestacions respecte a d’altres sistemes actualment existents, ja que permet mesurar la velocitat del vent sobre la superfície del mar a diferents alçades.

Aquesta boia es deriva del prototip Neptune instal·lat al Pont del Petroli de Badalona el juliol del 2013, en un projecte finançat pel KIC InnoEnergy, i en el qual van participar a més del LIM altres grups de la UPC, com RSLab, així com l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Gas Natural, el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques de Madrid (CIEMAT), la Universitat de Stuttgart i les empreses SIMO i Eolos Floating Solutions. Les dades i l’experiència obtingudes arran de l’experiment del pantalà han servit per dissenyar la nova boia.

L’EIT premia Neptune
El projecte Neptune i la boia EOLOS han guanyat el Premi d’Innovació (Innovation Award) de l’European Institute of Innovation and Technology (EIT), per haver obert nous camins en el camp de l’energia eòlica. El jurat ha valorat el projecte com una innovadora proposta de valor i una oportunitat per reduir el cost de l’energia eòlica al mar, la qual té un enorme potencial.

Font: Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)