Un estudi revela que les imatges dels paquets de tabac poden reduir el desig de compra un 80%

Tenen efecte els textos i les imatges que hi ha en els paquets de tabac?

etiquetatge-tabac

Segons un estudi finançat per la Comissió Europea, en el qual ha participat la primera empresa derivada de la UOC Open Evidence, juntament amb la London School of Economics (LSE) la resposta és afirmativa. De fet, la principal conclusió que s’ha extret d’aquesta recerca és que les fotografies dels paquets poden reduir fins al 80% el desig de compra dels fumadors.

L’estudi Les emocions i la voluntat de pagament per a productes de tabac és el més complex que s’ha elaborat al món fins ara, amb una enquesta en línia a 8.000 persones diferents de deu països europeus. L’informe ha volgut ser una mostra real de la diversitat del continent i, per aquesta raó, s’han triat països mediterranis, anglosaxons, de l’est i escandinaus. Els països participants en l’estudi han estat Espanya, Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Itàlia, Polònia, el Regne Unit, Romania i Suècia.

Les enquestes en línia han servit per a analitzar quines emocions provoquen als ciutadans (fumadors i no fumadors) les imatges que hi ha en els paquets de tabac, i també el seu desig de compra i el que estarien disposats a pagar-ne. Després de mostrar set paquets de tabac amb el mateix text imprès, però amb fotografies diferents, s’ha fet evident que les imatges que desprenen emocions com vergonya, indignació, ansietat o angoixa tendeixen a ser més eficaces que les que volen evocar sentiments de por o repugnància. En unes altres paraules, una fotografia on apareix una mare amb un bebè en braços mentre fuma té un efecte més negatiu que la d’uns pulmons afectats pel fum inhalat o la d’una persona malalta.

Segons Francisco Lupiáñez, coautor de l’estudi i cofundador d’Open Evidence, «s’ha demostrat que les emocions que provoquen les imatges tenen un efecte clar en el desig de compra. És més, l’estudi demostra que es poden mesurar els diferents tipus d’emocions i saber sobre quines s’ha d’influir».

Open Evidence és la primera empresa derivada de la UOC i s’especialitza en la recerca socioeconòmica i tècnico-científica basada en l’evidència. L’empresa, que va iniciar l’activitat el 2013, ja té clients de referència en la seva trajectòria, com la Comissió Europea, el govern d’Itàlia o la Fundació Jaume Bofill.

Formada per un equip de professors, investigadors i consultors amb més de vint anys d’experiència, aquesta companyia es dedica a oferir serveis de consultoria i elaborar recerques socioeconòmiques i tècnico-científiques en les àrees de salut, benestar, consum, polítiques públiques i innovació.

Font: Universitat Oberta de Catalunya