INNOVACIÓ: Motor de l’economia i la competitivitat

La VI edició de la Jornada de la Innovació a Catalunya reafirma la voluntat de Leitat per ser un referent del sistema d’innovació, tant a nivell nacional com internacional.

Albert Giralt, Artur Costa, Carles Rua, Jorge Barrero, Xavier Cañadó i Jordi Portabella es van reunir a l’auditori de Leitat per debatre sobre economia, innovació i el paper de les administracions com a motors de la innovació.

leitat1
Leitat va organitzar i acollir el passat 11 de Novembre la sisena edició de la Jornada de la Innovació a Catalunya. Durant l’obertura de l’acte el President de Leitat, Sr. Eusebi Cima, va donar la benvinguda a tots els assistents, societat, empreses i administracions.

Seguidament, el Director General d’Indústria, Sr. Antoni Mª Grau, va avançar dades d’un nou estudi on es posa de manifest que tota l’activitat manufacturera representa més del 50% del PIB del país ja que l’augment d’activitat ha compensat la pèrdua per deslocalització, i el Tinent d’alcalde de Terrassa, Sr. Amadeu Aguado, va comentar que en l’àmbit de la innovació es pretén consolidar un model (maduresa i capacitat de creixement) amb una prioritat d’impulsar l’economia i la generació de llocs de treball de valor.

La jornada, amb el títol de “Innovació: Motor de l’economia i la competitivitat” es va compondre de dos blocs:

El primer es va centrar en la relació entre “Economia i Innovació”. Va obrir el torn de ponències el Sr. Albert Giralt, General Manager d’Avinent, que va parlar sobre l’empresa vista com una incubadora per crear noves empreses, i l’emprenedoria corporativa com la gran oportunitat de les empreses per crear-les.

A continuació, el Director General de Paymsa, Sr. Artur Costa, va parlar sobre la importància de la innovació com un dels tres eixos del model estratègic d’una empresa, juntament amb la internacionalització i la diversificació especialitzada.

Com a cloenda d’aquest primer bloc, el Director de Projectes Estratègics i Innovació del Port de Barcelona, Sr. Carles Rua, va destacar com àmbits de major innovació als ports: la seguretat, els sistemes d’informació, la eficiència operativa, els combustibles alternatius, la sensorització i els models de transport.

Debat sobre Empresa i Innovació (Font: Leitat)leitat2

Debat sobre Empresa i Innovació (Font: Leitat)

El segon bloc, que portava per títol: “Administracions, motors de la Innovació. Estratègia 2016”, va ser obert pel Sr. Jorge Barrero, Director General de COTEC, i va parlar sobre l’enfocament de la innovació com tot canvi basat en el coneixement que genera valor, assenyalant vuit tendències per innovar: la col·laboració, la intraemprenedoria, la reutilització, el compromís, la ubiqüitat, els límits, l’obertura i la rapidesa.

A continuació, el Sr. Xavier Cañadó, Director de Empresas Territorial Cataluña de Banco Santander, va presentar el programa Advance com una nova forma d’innovació pel creixement del negoci basat en els eixos del talent, la internacionalització, l’ocupació i la connectivitat digital.

Seguidament va intervenir el Sr. Jordi Portabella, Director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària La Caixa, amb una exposició sobre eines com CaixaImpulse on es financen projectes entre incubadores i acceleradores i el programa RRI-TOOLS, sempre basats en el triangle del coneixement (negoci, educació i recerca) al que s’incorpora la societat per portar a terme innovació i recerca responsable.

leitat3

Debat sobre Administracions, motors de la Innovació. Estratègia 2016 (Font: Leitat)

Durant la clausura de la jornada el Director General de Leitat, Sr. Joan Parra, va ressaltar que “es pot innovar en tots els àmbits, la innovació no es pot automatitzar i els recursos, de tota mena, són claus en el procés d’innovació.”