Les empreses catalanes capten 46 milions d’euros de la Unió Europea per a projectes de recerca i innovació

Catalunya ha captat 190 milions d’euros durant el primer any i mig d’existència del programa Horitzó 2020, la iniciativa més important de la història de la Unió Europea en R+D+I. D’aquesta xifra, 46 milions d’euros han anat destinats a projectes de recerca i innovació de 142 empreses, un 82 % de les quals són pimes.

La xifra es va donar a conèixer durant la cinquena edició de la Jornada Connect-EU, organitzada per ACCIÓ i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), i en què van participar 1.000 empreses i entitats d’R+D+I catalanes.

Una de les novetats de l’Horitzó 2020, en comparació amb iniciatives similars anteriors, és l’Instrument PIME, un programa de finançament dissenyat específicament per a petites i mitjanes empreses per promoure projectes d’innovació que les ajudin a créixer i a expandir les seves activitats a altres països. L’Instrument PIME s’ha dividit en tres fases. La primera fase, de sis mesos de durada, se centra en el desenvolupament del pla de negoci, pel qual es concedeix un ajut de 50.000 euros a les empreses seleccionades i se’ls assigna un mentor, per tal de poder dur a terme un estudi de viabilitat, tant tecnològica com econòmica, del projecte. La segona fase té per objectiu el desenvolupament del projecte d’R+D pròpiament al llarg de dos anys, durant els quals es fan proves i prototipus, i disposa d’un pressupost d’entre 1 i 3 milions d’euros per a cada projecte. La tercera fase és la comercialització de les iniciatives que hagin superat amb èxit les fases anteriors, i se sol centrar en el contacte amb àngels inversors o fons de capital de risc per trobar finançament. Durant l’any i mig que fa que està en marxa aquest instrument, se n’han beneficiat més de 50 pimes catalanes, el 5 % de les quals han rebut ajuts de la Unió Europea.

Font: Generalitat de Catalunya