Cèl·lules mare vegetals al servei de la cosmètica

R116_INN_Phyture_jpg_1058132787Phyture és una companyia biotecnològica catalana que elabora principis actius d’origen vegetal sense que la planta de la qual procedeixen hagi d’entrar al laboratori. Ho fa a partir de cèl•lules mare vegetals, un sistema innovador que ven a la indústria cosmètica per elaborar cremes reparadores.

Planta de cotó /Clayton Decker a Pixabay

El procés productiu consisteix a clonar una cèl·lula de la planta i crear còctels de molècules naturals que acabaran incorporant-se en una crema cosmètica. Des de l’empresa defensen la sostenibilitat del procés, ja que a partir de clonar una sola llavor poden produir un quilo de producte amb només 300 mil·lilitres d’aigua.

Aquesta empresa biotecnològica, que va sorgir el 2009 com una empresa derivada (spin-off) de la Universitat de Barcelona, va trigar cinc anys a patentar i començar a vendre el seu primer producte, que consistia en un principi actiu extret d’una planta de cotó de l’Aràbia Saudita. Aquesta planta té propietats fotoprotectores que afavoreixen la resistència a una alta exposició al sol; per aquesta raó, el seu principi actiu s’utilitza per regenerar pells envellides pel sol. Phyture també ofereix un producte per a pells sensibles fet a base d’extracte de pastanaga i un altre a base de magrana que blanqueja la pell. La companyia prepara tres productes nous per a aquest any.

Aquesta spin-off va facturar 600.000 euros el 2015 i té com a objectiu arribar als dos o tres milions d’euros d’aquí a dos anys i, un cop assolida la fita, fer el pas a cotitzar al mercat continu, bé al mercat alternatiu borsari (MAB), bé en un altre mercat alternatiu fora d’Espanya que els ajudarà a captar més recursos per fer recerca.

Els seus clients són, sobretot, grups de cosmètica i farmacèutiques, nacionals i internacionals, tot i que la llista és confidencial per desig exprés dels mateixos clients. Actualment els seus productes es venen a 25 països.

Font: Recercat