Identifiquen una diana terapèutica per al tractament de la diabetis de tipus 2

Investigadors de la Universitat de Barcelona han descrit una nova diana terapèutica, la cinasa HRI, per tractar la diabetis de tipus 2 i altres malalties metabòliques. L’ estudi , publicat a la revista científica Diabetes, l’ha dirigit el grup de Manuel Vázquez Carrera, investigador de la Unitat de Farmacologia i Farmacognòsia del Departament de Farmacologia, Toxicologia i Química Terapèutica i de l’Institut de Biomedicina (IBUB) de la UB, i membre del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques (CIBERDEM). També hi han participat els grups de la UB-IBUB coordinats per Santiago Vázquez i Francesc Villarroya, així com els equips d’Ángela Valverde (CSIC-UAM, CIBERDEM) i Walter Wahli (Universitat de Lausana i Universitat Tecnològica de Nanyang, Singapur).

La diabetis de tipus 2 és una malaltia crònica que afecta la manera en què el nostre cos utilitza la glucosa: l’organisme és incapaç d’aprofitar-la i això fa que s’acumuli a la sang. La diabetis mal controlada pot causar problemes de circulació, al cor, als ulls, als ronyons i altres òrgans.

El treball es va centrar en l’estudi en ratolins de l’hormona FGF21, una molècula reguladora de la glucosa i el metabolisme de lípids implicada, doncs, en el desenvolupament de malalties metabòliques com la diabetis. L’objectiu de l’estudi va ser desentranyar els mecanismes que regulen l’expressió de l’hormona FGF21 al fetge per identificar potencials dianes farmacològiques que modulin els efectes d’aquesta hormona.

Els investigadors van identificar la cinasa HRI com una molècula reguladora de l’expressió d’FGF21. «Els resultats demostren que el tractament amb fàrmacs activadors de l’HRI augmenta els nivells d’FGF21, de manera que es redueix la intolerància a la glucosa i l’esteatosi hepàtica en ratolins alimentats amb una dieta rica en greixos», explica Manuel Vázquez. «A més, aquestes propietats suggereixen que HRI podria ser una diana farmacològica per tractar les malalties metabòliques pel seu efecte modulador dels nivells d’FGF212», assenyala.

Aquests resultats obren una nova línia de recerca per estudiar els activadors de l’HRI en el tractament de la diabetis de tipus 2 i d’altres malalties metabòliques. De fet, els investigadors ja han presentant una patent amb la Universitat de Barcelona sobre aquesta recerca. «L’objectiu ara és confirmar l’eficàcia i la seguretat dels fàrmacs activadors d’HRI en estudis preclínics», conclou l’investigador.

foto_grup_3_2016_jpg_1519795879

 

 

Investigadors de la Unitat de Farmacologia i Farmacognòsia de la Universitat de Barcelona

 

 

Font: Universitat de Barcelona