Descoberta una causa de resistència múltiple a la quimioteràpia del càncer

Un nou estudi descobreix una causa de resistència múltiple a la quimioteràpia del càncer. El treball, publicat avui a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), l’ha dut a terme el grup que dirigeix Manel Esteller, professor de Genètica de la Universitat de Barcelona i investigador ICREA de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), on dirigeix el Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer.

La quimioteràpia s’ha demostrat efectiva en un ampli ventall de pacients, però un dels problemes principals que pot presentar és la resistència contra el medicament antitumoral usat. Des de fa dècades, també se sap que hi ha tumors que presenten una resistència creuada contra diferents fàrmacs des de l’inici, quan encara no han estat tractats.

En aquest treball els investigadors han trobat que un 10 % de tumors de còlon i estómac presenten la pèrdua d’una molècula anomenada TP53TG1, que en cèl·lules sanes és l’encarregada de prevenir l’activació de la proteïna YBX1. «Sense la vigilància de TP53TG1 en aquests tumors gastrointestinals, YBX1 s’encarrega d’anar al nucli de la cèl·lula i activar centenars de oncogens que impediran la mort de les cèl·lules malignes produïda pels fàrmacs antitumorals», explica el Dr. Esteller.

20161107_esteller_pnas_jpg_138625283

 

Secció d’un càncer d’estómac vista al microscopi en què es mostra l’expressió aberrant de la proteïna YBX1 (tenyida de color marró).

 

Font: Universitat de Barcelona