Un microsensor autònom capaç de detectar problemes respiratoris o fugues de gasos

FutureSiSens ha desenvolupat un sensor termoelèctric basat en nanotecnologia de silici, que s’autoabasteix energèticament i és capaç de detectar problemes respiratoris com l’apnea del son, pneumònies o fugues de gasos.

r122_inn_microsensor_autonom_jpg_1307823229

El sensor és extremadament sensible per a la detecció i la mesura de variacions molt petites en el flux de gasos, per mitjà de la diferència de temperatura, cosa que permet el monitoratge a temps real de variables físiques en àmbits molt diversos, entre d’altres, el de la salut.

El microsensor no consumeix energia externa, sinó que aprofita la calor ambiental per al seu autoabastiment. Aquesta autonomia el fa fàcilment integrable en xarxes sense fils i significativament menys costós que altres dispositius del mercat. Ara mateix el microsensor fa 5 mm2, però es preveu reduir-lo a 2 mm2.

S’està provant un prototip per comparar aquest sensor diminut amb els equips que actualment es fan servir als centres hospitalaris per detectar aquestes alteracions i veure els avantatges i els beneficis que aporta. Actualment, per aconseguir un bon diagnòstic d’apnea, per exemple, cal que el pacient passi una nit sencera a l’hospital, vigilat per personal qualificat i amb molts sensors al cos que en monitorin les constants vitals. La gran sensibilitat, la mida reduïda i l’autonomia d’aquest sensor li confereixen un gran potencial en aquest sector.

Anàlogament, es preveu que es pugui aplicar a altres sectors, ja que s’integra fàcilment en equips de protecció individual, com ara la roba de professionals que treballen en activitats perilloses o en situacions de risc —bombers o miners—, per detectar instantàniament una aturada respiratòria i enviar un senyal d’alarma a una centraleta perquè s’hi pugui actuar immediatament. Una altra aplicació possible és en la seguretat de plantes industrials o edificis intel·ligents, per detectar fugues de gasos perillosos i altres anomalies.

El dispositiu ha estat desenvolupat pels investigadors Javier Rodríguez Viejo i Aitor Lopeandía, del Departament de Física de la UAB, Llibertat Abad i Francesc Xavier Muñoz Pascual, de l’IMB-CNM i Antonio López, de la UPC, els quals han creat l’empresa de base tecnològica FutureSiSens per tal de poder comercialitzar-lo a mitjan 2017, després de validar-ne els prototips.

Font: Universitats i recerca