Verí d’abella per tractar malalties del sistema nerviós central

Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i la Universitat de Barcelona (UB) han elaborat un vehicle o llançadora molecular en forma de pèptid, creat a partir d’una neurotoxina derivada del verí d’abella, capaç de travessar la barrera hematoencefàlica per transportar fàrmacs al cervell.

El pas de substàncies de la sang al cervell està controlat de manera estricta per una barrera de cèl·lules anomenada barrera hematoencefàlica, que evita el pas d’agents externs i infeccions. Aquesta funció protectora, però, és alhora un escull infranquejable per a la gran majoria de fàrmacs destinats a tractar malalties del sistema nerviós central, des de càncers fins a diverses malalties minoritàries.

Els investigadors van dissenyar el pèptid MiniAp-4 minimitzant l’apamina, una neurotoxina del verí d’abella. El MiniAp-4 és molt menys tòxic i immunogen que la neurotoxina inicial i té més permeabilitat a través de la barrera hematoencefàlica. El nou pèptid ha demostrat ser capaç de transportar fàrmacs, incloent-hi proteïnes terapèutiques, i nanopartícules in vitro en un model amb cèl·lules humanes que reprodueix la barrera hematoencefàlica, i també s’ha provat, amb èxit, in vivo en ratolins.

Aquesta nova llançadora, a diferència de la majoria que s’havien descrit prèviament, és resistent a la degradació de les proteases del sèrum i té la capacitat de dirigir compostos al cervell amb una selectivitat remarcable. La recerca obre la porta a l’ús de verins com a nova font de llançadores per travessar la barrera hematoencefàlica, atès que molts contenen altres pèptids o molècules resistents a proteases i que també afecten el sistema nerviós central. Ateses les seves potencialitats, la descoberta ja s’ha patentat, tot i que la troballa encara està lluny de poder-se aplicar en un fàrmac.

Aquesta recerca resulta de la tesi doctoral de Benjamí Oller Salvia, dirigida pel catedràtic de la Facultat de Química de la UB Ernest Giralt i per la Dra. Meritxell Teixidó. Oller Salvia ha fet la tesi doctoral a l’IRB Barcelona, i Ernest Giralt i Meritxell Teixidó desenvolupen i tenen el seu laboratori en aquesta institució. La recerca d’Oller Salvia ha estat distingida amb el Premi Ramon Margalef del Consell Social de la UB.

Font: RECERCAT