Un «videojoc» per millorar les broncoscòpies

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en col·laboració amb l’Hospital de Bellvitge – IDIBELL, han desenvolupat una tecnologia que permet la realització de biòpsies de pulmó seguint una ruta planificada i localitzada amb tècniques de realitat augmentada, videojocs i modelatge en 3D per realitzar la broncoscòpia.

Amb aquesta millora no cal afegir nous instruments durant el procediment i es garanteix que l’obtenció de biòpsies sigui més ràpida i eficaç, característiques essencials en la detecció precoç del càncer de pulmó i, a més, a un cost mes baix. Aquesta tecnologia permet als pneumòlegs planificar la ruta fins al possible càncer i, fins i tot, escollir quin tipus de tècnica cal utilitzar per obtenir una biòpsia: una pinça, un raspall o una agulla.

Amb l’ajuda de tècniques de visió per computador i modelatge en 3D, es realitza una rèplica virtual exacta del pulmó del pacient. Aquesta rèplica s’introdueix en un programari i, amb tècniques gràfiques de videojocs, s’emula un broncoscopi navegant per la tràquea i els bronquis del pacient fins a l’objectiu marcat. Aquest «videojoc», que actua com a mapa de localització, com un GPS, no solament podrà facilitar i abaratir el procés de la broncoscòpia, sinó que també permetrà reduir les intervencions amb resultats fallits i evitar al pacient la repetició de la intervenció.

Aquesta tecnologia també es pot aplicar per mesurar amb exactitud les diferents parts del sistema bronquial, a fi de dissenyar pròtesis personalitzades al mil·límetre, amb els avantatges que això comporta. Finalment, el programari associat realitza un càlcul fiable de l’estenosi traqueal (reducció anormal de la llum de la tràquea) en un temps rècord, d’escassos segons. Fins ara, aquest diagnòstic es feia de manera visual, comptant amb l’experiència del metge. Els investigadors han trobat una eina per fer el diagnòstic que s’allunya de la subjectivitat i és més objectiva i precisa.

Especialistes en intel·ligència artificial i metges han format part de l’equip coordinat per Dèbora Gil, matemàtica i investigadora del Centre de Visió per Computador (CVC) i professora de ciències de la computació de la UAB, i Antoni Rosell, pneumòleg i investigador de l’Hospital de Bellvitge – IDIBELL.·

Font: RECERCAT