Descrit un nou fàrmac neuroprotector i accelerador de la regeneració nerviosa

 

Investigadors de l’Institut de Neurociències de la UAB (INc-UAB) han descobert un nou agent farmacològic, NeuroHeal, que ajuda a mantenir vives les neurones motores i accelera la seva regeneració nerviosa després d’una lesió traumàtica dels nervis perifèrics. Actualment no hi ha cap medicament amb aquests efectes aplicat en la pràctica clínica.

La recerca ha estat dirigida per Caty Casas i ha comptat amb la participació de David Romeo i Xavier Navarro, investigadors de l’INc-UAB i CIBERNED, i Joaquim Forés del l’Hospital Clínic de Barcelona.

 

NeuroHeal ha estat dissenyat per mimetitzar i potenciar els mecanismes de neuroprotecció que de manera natural inicien les neurones per enfrontar-se amb èxit a lesions menors.
Els assajos pre-clínics indiquen que la seva administració via oral permet sostenir la viabilitat de les neurones motores durant almenys 6 mesos després de l’arrencament de les arrels nervioses motores, malgrat la seva reimplantació quirúrgica hagi estat retardada, com acostuma a succeir en la pràctica clínica. A més, el tractament accelera la regeneració nerviosa, redueix de manera important l’atròfia del múscul desnervat i augmenta els contactes funcionals entre el nervi i el múscul afectats.

“Actualment no hi ha cap tractament farmacològic que s’estigui indicant com a coadjuvant per mantenir viva la població neuronal després d’una lesió mentre no es pot intervenir quirúrgicament, ni per accelerar el procés de regeneració nerviosa a posteriori. Aquest nou fàrmac actua en ambdós sentits”, explica Caty Casas.

Les lesions del nervi perifèric es produeixen per accidents de tràfic, laborals o esportius que poden causar secció dels nervis. Per exemple, una lesió en els dits per treballar amb instruments o maquinària perillosa, o un cop violent en un accident de moto que provoca l’arrencament de l’arrel nerviosa en les zones més vulnerables, com la lumbar o l’espatlla. La reconstitució quirúrgica es pot realitzar dies després que el pacient s’estabilitzi i diagnostiqui i, en aquest temps, les neurones motores desconnectades de les arrels i circuit nerviós van patint un procés degeneratiu fatal i irreparable.

A més, si s’estableix una cirurgia de reparació de les arrels i nervi, les neurones motores que sobrevisquin hauran de regenerar el seu axó a través dels mateixos nervis fins tornar a establir connexió amb els músculs que controlava per recuperar el moviment. Novament el temps juga en contra. Els pacients poden tardar al voltant de dos anys en regenerar el circuit. Quant més trigui a regenerar-se, més s’atrofia irreversiblement el múscul, impedint una bona recuperació.

Combinació de dos fàrmacs
NeuroHeal és una combinació de dos fàrmacs de reposició, l’Acamprosat i la Ribavirina, que actualment s’utilitzen en altres malalties no relacionades amb el sistema nerviós perifèric. Els investigadors l’han dissenyat fent servir eines computacionals d’intel·ligència artificial i basant-se en la biologia de sistemes per interpretar el big data biològic disponible i simular la resposta biològica davant de milers de combinacions farmacològiques. La combinació del nou compost presentava el millor perfil de totes. Aquest estudi computacional es va portar a terme gràcies a la col·laboració amb Anaxomics Biotech.

Els investigadors ja han patentat el nou fàrmac i esperen que pugui arribar a aplicar-se en un futur proper. “El fet que els dos compostos que combina NeuroHeal ja s’estan fent servir i han demostrat la seva farmacocinètica i seguretat, podria permetre una major celeritat per al seu ús clínic”, conclou la investigadora.

Font: Universitat Autònoma de Barcelona