Tret de sortida de la 2a edició del “Market Place d’Economia Circular al Vallès Occidental”

 

En el marc del Vallès Circular, el dia 10 de maig s’organitza en El Mirador de Castellar del Vallès la 2a edició del “Market Place d’Economia Circular”. Un espai on es podran conèixer tecnologies per fer una gestió més eficient dels residus i dels recursos (materials, aigua i energia), propostes de packaging i transport sostenible, nous materials a partir dels residus… Solucions que ajuden a reduir costos i innovar en el model de negoci per ser més competitius en el marc d’una economia circular.

El Market Place és un espai de trobada d’empreses i entitats per aprendre i fer negocis en economia circular. Es podran conèixer experiències d’empreses que incorporen pràctiques d’economia circular per millorar la competitivitat de la seva empresa i, sobre tot, propostes de solucions tecnològiques, materials, serveis i ajuts per incorporar innovacions en l’activitat empresarial presentades per proveïdors especialitzats amb els que es podrà fer networking i relacions de negoci. La jornada també ofereix l’oportunitat de compartir amb altres empreses la cerca de solucions als problemes i als reptes que es troben en relació a la gestió de l’energia, l’aigua o els residus, sobre com introduir l’anàlisi de cicle de vida dels productes per ser més competitius i sostenibles o com canviar els models de negoci per obrir nous mercats en un moment en el que la demanda social per productes i serveis sostenibles va en augment.

Què és l’economia circular?

L’economia circular és un model diferent de produir i consumir, oposat a l’actual model lineal (basat en produir, utilitzar i llençar), en el que els materials, productes i serveis són dissenyats per durar i tornar a entrar en la cadena de valor industrial un cop ja no es poden fer servir, incorporant l’eliminació de tòxics i l’ús d’energies renovables: una economia regenerativa per disseny. Un model que pren com a referència la pròpia natura, on “res es perd, tot es transforma i tot s’aprofita”, que afecta a tots els sectors econòmics i àmbits socials. Es tracta d’un canvi de paradigma econòmic necessari si tenim en compte l’augment de demanda provocat per l’increment de la població en els propers anys (quasi 90 milions de persones pe l’any) i els efectes que això tindrà en l’accés i el cost de matèries primeres i energètiques.
El control de costos i el manteniment de la competitivitat de les empreses en el futur dependrà en bona part de la seva capacitat per fer una gestió eficient dels materials i recursos que es consumeixen, de les estratègies de recuperació i reaprofitament d’aquelles matèries que ja es van comprar i pagar una vegada, de la capacitat d’aprendre a utilitzar els residus com a recurs o de reutilitzar l’aigua, l’energia o el calor dins la pròpia empresa o establint col·laboracions i simbiosi amb d’altres empreses.

La jornada inclou un conjunt d’activitats per conèixer què és l’economia circular, perquè és una aposta per la competitivitat a Catalunya i a Europa (on hi ha una gran dependència de recursos d’altres continents), i quins són els beneficis per a les empreses, tant a nivell econòmic com de posicionament de la marca en el mercat.

Una iniciativa del Vallès Circular

En el marc pel Vallès Circular, organitzen aquesta jornada el Consell Comarcal del Vallès Occidental i la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Castellar i la col·laboració de les entitats que formen part de la iniciativa Vallès Circular: les entitats comarcals i els ajuntaments; les organitzacions empresarials CECOT, Centre Metal·lúrgic, Gremi de Fabricants, PIMEC i les Cambres de Comerç de Sabadell i Terrassa; els centres tecnològics EURECAT i LEITAT; les universitats ESDI, UAB i UPC i agrupacions professionals i empresarials com la Delegació del Vallès del Col•legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Clúster del Packaging i el Gremi de Recuperació de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

A qui va dirigit?

El Market Place està obert a empreses de tots els sectors d’activitat econòmica, a entitats i administracions públiques amb interessos en conèixer i aprofitar les oportunitats d’innovar i millorar que l’economia circular posa al seu abast, així com en generar relacions comercials i de networking amb altres empreses, organitzacions socioeconòmiques o consultories especialitzades.
El programa de la jornada i el formulari d’inscripció es poden consultar en el següent enllaç:

Market Place  “Vallès Circular”

Inscripcions: Enllaç al formulari