Terrassa 4.0. Tecnologies i experiències. Fablab Terrassa. Incubadora d’emprenedors.

 

 

Actualment estem vivint una autèntica revolució tecnològica que suposa un canvi de paradigma en la forma d’abordar la fabricació. Gràcies a les noves tecnologies avui en dia podem fer realitat projectes que anys enrere no haurien arribat a materialitzar-se per les dificultats tècniques i econòmiques que suposava produir a petita escala o realitzar proves prèvies a la producció. Durant la fase de disseny conceptual i desenvolupament és indispensable la realització de prototips o models per validar aspectes funcionals, ergonòmics, estètics, formals, mecànics, de proporció, estructurals, de relació amb l’entorn, relació amb l’usuari final o altres objectes.

Un Fab Lab (acrònim de l’anglès Fabrication Laboratory) és un espai de producció d’objectes físics a escala personal o local que agrupa màquines controlades per ordinadors. Els Fab labs són uns espais d’experimentació en el camp de la producció que s’integren dins dels contextos locals on se situen. Per tant, hi ha una gran diversitat entre els objectius, projectes i realitzacions, models de negoci i articulacions locals segons cada Fab lab. Els laboratoris de fabricació digital obren el camí a la fabricació personal i a la individualització de la producció.
FabLab Terrassa vol ser una incubadora d’emprenedors proporcionant l’ecosistema adequat per a la gestació i desenvolupament d’idees, donant suport a qualsevol projecte desenvolupat. Posa a l’abast de qualsevol ciutadà (estudiants, makers, empreses, startups, universitaris, emprenedors, etc) eines de fabricació digital que permetin experimentar i desenvolupar projectes (impressores 3D, talladora làser, fresadora digital, talladora vinil, CNC de gran format). És també un espai de difusió de tota aquesta nova tecnologia, i per això organitzen tallers, xerrades i cursos de formació dirigits a empreses i individus de diferents àmbits i edats, que aborden diverses temàtiques al voltant de la fabricació digital, prototipatge, desenvolupament d’aplicacions OpenSource, el moviment global cap a les Smart Cities, Indústria 4.0 i generació de la cultura emprenedora.

Des del FabLab Terrassa s’impulsaran projectes enfocats a donar resposta a problemàtiques existents a la nostra ciutat (smart cities) i per fer-ho possible es buscarà la col•laboració amb entitats institucionals i acadèmiques. Un dels principals objectius del FabLab Terrassa és proporcionar les condicions necessàries perquè els nostres usuaris puguin convertir-se en emprenedors capaços de portar a terme el seu projecte empresarial.

Javier Hernández
Lab Manager
Email: javier.hernandez@fablabterrassa.org
Telèfon: 646 660 530
Web: www.fablabterrassa.org
Facebook: @fablabterrassa
Twitter: @fablabterrassa
Instagram: fablab_terrassa