Terrassa 4.0. Tecnologies i experiències. QPO Lenses. Fotònica

Els dispositius fotònics integrats juguen un paper clau en gairebé qualsevol activitat del món connectat al qual vivim. Productes com els LEDS, la fibra òptica, els sensors o les cèl·lules fotovoltaiques són la base d’aquests dispositius. El seu impacte econòmic és enorme, ja que són dispositius de producció massiva i estan presents en la indústria, la salut, el transport, la il·luminació i moltes altres aplicacions.

En el procés de fabricació d’aquests dispositius, una de les etapes més costoses és la d’encapsular els circuits i elements fotònics en un dispositiu amb funcionalitat i qualitat òptica, procés que representa aproximadament el 60% del cost final del component. En l’actualitat, l’encapsulació dels dispositius fotònics es realitza mitjançant la injecció de plàstic termoestable per la seva facilitat d’ús i fiabilitat en el procés de fabricació. El principal inconvenient d’aquesta és la utilització de processos manuals en el procés industrial, el llarg temps de processament de l’etapa de curat del plàstic termoestable, amb una forta influència en el cost final del component, i la limitació de geometries que afecten la funcionalitat.

QPO Lenses és una companyia dedicada al disseny, fabricació i comercialització de màquines per a la fabricació de dispositius fotònics integrats, sorgida de la col·laboració entre Snelloptics, empresa dedicada a la generació de negoci en enginyeria òptica, i Eurecat, centre de recerca referència de Catalunya. Ha sigut finalista al Fòrum d’inversió d’ACCIÓ al 2017 i guanyadora del premi “Fem Industria 2017” del Col·legi d’Enginyers de Barcelona.

Des de fa anys, QPO Lenses ha desenvolupat una línia de recerca per millorar el procés de fabricació d’aquests components òptics. El resultat és un procés industrial molt més econòmic, que permet automatitzar les línies de producció integrant-les en el concepte d’indústria 4.0 i permeten portar un control de la producció desant tota la informació al núvol i gestionant aquesta informació mitjançant elements de Big Data que permeten l’optimització del procés.

Carles Pizarro

CEO

Email: info@snelloptics.com

Telèfon: +34 902 365 892

Web: www.snelloptics.com